El Perelló és un poble costaner situat dins del Parc Natural de l'Albufera, a 23 km de València cabdal.

Els orígens de la localitat es remunten a principis del segle XVIII quan era una simple sèquia oberta que, en la segona meitat del segle XVIII, es va transformar en una gola. El que ara són carrers i avingudes en aquella època era un espai cobert per les aigües de l'Albufera.

Per a poder parlar del Perelló com a espai urbà caldria esperar fins a principis del segle XIX; En 1836 va haver-hi un èxode població del Palmar i Catarroja.

L'expansió urbanística del Perelló va ser més notable a partir de 1896, any en què es va dur a terme el traçat del primer plànol urbanístic. Dos anys després, en 1898, es va inaugurar l'ermita de Sant Pascual Bailón; dissenyada per Carlos de Miguel amb una estructura de barraca fent honor al típic habitatge valencià. L'ermita va ser construïda a instàncies dels estiuejants que acudien al Perelló en aquella època i que havien d'anar al Palmar per a assistir a Missa. Aquell esdeveniment va ser tot un esdeveniment; segons el diari de l'època "Les Notícies" la inauguració de la mateixa va ser seguida de 4 dies de festes en el qual s'incloïen des de balls fins a concerts interpretats per la Banda del Maestro Serrano (qui estava molt vinculat a la localitat i va compondre tota la música per a la Missa així com la dels Gojos a Sant Pascual).

Va ser en el segle XX quan El Perelló va patir la transformació més notable a tots els nivells. Fins a l'any 1999, era una pedania del municipi de Sueca, i depenia d'ell. És a partir d'aqueix any, concretament el 5 de Desembre, quan es va constituir en el que és avui, una Entitat d'Àmbit Territorial Inferior al Municipi (EATIM), adquirint així una major autonomia.

La seua població és de 2.558 habitants (INE 2009), arribant-se a multiplicar per 20 en la temporada d'estiu (Julio i Agost).

Per la seua ubicació, entre l'Albufera i el Mediterrani, s'ha anat convertint en un nucli eminentment agrícola i turístic (a la fi del segle XIX es va convertir en el punt de destinació estival preferida per l'alta burgesia valenciana i suecana). Per açò la seua economia està basada en l'agricultura (cultius orientals, cultius tradicionals i l'arròs) i en el sector hostelero.

La millor forma d'accedir al Perelló és per carretera, la N-332 i la Carretera del Saler ho comuniquen amb València i la mateixa N-332 i l'A-7 amb Alacant. A 32 quilòmetres està l'Aeroport de Manises i des de Sueca es pot prendre el tren en adreça feia Gandía o València.

Compta amb una gran oferta gastronòmica, de restauració i d'oci. En la varietat de restaurants i bars que té es pot degustar la millor gastronomia tant de la zona de la Ribera Baixa com de València. Disposa d'un ampli ventall de tendes, compta amb un supermercat en el mateix poble i diversos mercats; un molt interessant és el mercat vell, un petit conjunt de llocs que data de 1945 i que ocupa el lloc de l'antic Safareig públic. Un altre enclavament característic és La Passarel·la, popularment coneguda com " el trampolí olímpic" o " el Titánic"; data de finals de 1999 i enllaça amb El Perellonet. És un fidel reflex de la nova arquitectura urbana molt influenciada per l'obra de Calatrava.

El Perelló ofereix als seus visitants un ampli ventall d'activitats d'oci i temps lliure, tals com el aquagym (realitzat en el mar), aeròbic o competicions esportives que s'organitzen en el poliesportiu municipal, que compta amb un camp de futbol i pistes de tennis, de frontó, de bàsquet i de futbol sala. A més disposa d'una escola de futbol base i d'una escola de tennis. Al Perelló també hi ha un cinema amb dues sales i una Biblioteca, que no tanca a l'estiu, amb un total de 13.090 volums, accés gratuït a Internet i més de 2.800 socis.

Compta amb un petit centre de Salut situat en l'edifici de l'Ajuntament. I té un port Esportiu (El Club Nàutic), en un dels canals que comuniquen l'Albufera amb el mar, que va servir de suport a la XXXII competició de la Copa América de Vela.

Passejant pel port es poden veure les seues arrels pesqueres, les seues cases més antigues, que conserven l'aire del seu temps. Aquestes cases són plenament modernistes i un reflex de l'època més daurada del Perelló.. També des del port es veu al lluny la "Església Vella", l'ermita de Sant Pascual Bailón. En la mateixa avinguda de l'església es troba el petit mercat tradicional d'aliments, les tendes, així com els restaurants, bars, gelateries, cafeteries,... que es van trobant en la part més moderna de la de la població; i també tots els pubs i locals que estan de gom a gom cada nit d'estiu i caps de setmana hivernals. D'aquesta part destaca la "Església Nova" (construïda en 1960) amb un estil arquitectònic molt avantguardista, així com àmplies avingudes coronades amb palmeres i el passeig marítim, que s'estén cap a les Palmeres, esguitat de locals pintorescs i terrasses al costat del mar. A l'estiu existeix un servei d'Informació Turística situat en el Socarrat, una zona costanera situada dins del Perelló.

Però sens dubte, un dels seus principals atractius del Perelló és la seua àmplia platja (de 2050m de longuitud i 40 d'amplària) de fina arena daurada. Amb un desnivell suau i tranquil·les aigües on poden practicar-se tot tipus d'esports d'estiu, des del windsurf i la vela fins a la navegació amb moto aquàtica, així com la pesca, tant submarina com de superfície.

Per a allotjar-se disposa de diversos apartaments i habitatges de lloguer, així com del Càmping Sant Pascual. Manca d'hotel, però a 7 km està situat el Parador de Turisme del Saler. I a poc més de 5 km del Camp de golf del Saler.

El Perelló és un Lloc eminentment turístic en època estival, un bon lloc d'estiueig per a passar unes vacances familiars o amb amics si t'agrada veure ambient pels carrers. L'hivern, no obstant açò, és més tranquil, però no avorrit lloc que l'activitat no cessa: des de tallers d'anglès, a balls de saló passant per classes d'informàtica i de dolçaina... Activitats promogudes per l'Ajuntament per a motivar a la gent i donar altres opcions d'oci. El Perelló ha millorat i no cessa en açò. És un bon lloc per a visitar en qualsevol època de l'any.